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Subject:  Client Files; Law Firms 
 
Digest:  A lawyer must maintain records that identify each client and reflect whether the  
  client’s representation is active for an indefinite period of time. A lawyer must  
  maintain all financial records related to the lawyer’s practice as well as complete  
  records of trust account funds and other property of clients or third  parties held by 
  the lawyer for at least seven years. For other records and materials, if appropriate  
  steps are taken to return or preserve actual client property or items with intrinsic  
  value, it is generally permissible for a lawyer to dispose of closed file materials  
  within a “reasonable” time after conclusion of a matter; and seven years should  
  generally be considered a reasonable time. Sending former clients notice of the  
  proposed disposal of a closed file generally should not be required. Any method  
  of disposal must protect the confidentiality of client information. 
 
References: Illinois Rules of Professional Conduct 1.0, 1.6, and 1.15;   

  Illinois Supreme Court Rule 769;  

  735 ILCS 5/13-214.3(c);  

  ISBA Professional Conduct Advisory Opinion 12-06 (January 2012);  

  ABA Informal Opinion 1384 (March 1977); 

   Restatement Third, The Law Governing Lawyers § 46 (2000);  

  Missouri Rule of Professional Conduct 4-1.22 (2016); 

  Ohio Supreme Court Board of Professional Conduct Client File Retention Guide  
  (March 2016); 

  Tennessee Board of Professional Responsibility Opinion 2015-F-160(a)   
  (March 2016);  
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  Arizona State Bar Opinion 08-02 (December 2008);  

  Iowa State Bar Opinion 08-02 (March 2008) 

  West Virginia Lawyer Disciplinary Board Opinion 2002-01 (March 2002).  

   
FACTS 

 
 The inquiring law firm is incurring substantial storage fees for closed client matter files 

and wishes to dispose of files no longer of use that are more than ten years old. For many years, 

the firm has included the following or similar language in its standard engagement letter signed by 

clients: "At your request, your papers and property will be returned to you [after termination of the 

Matter] promptly upon receipt of payment for outstanding fees, service charges and disbursements. 

Our own files, including lawyer work product, pertaining to the Matter will be retained by the firm. 

For various reasons, including the minimization of unnecessary storage expenses, we reserve the 

right to destroy or otherwise dispose of any such documents or other materials retained by us 

within a reasonable time after the termination of the engagement." The firm states that locating 

and contacting former clients to seek consent for destruction, or to provide advance notice of 

destruction, would be impossible in some situations as well as costly and burdensome in most 

cases. 

QUESTION 
 

 Where clients have signed engagement agreements advising that a law firm may destroy 

or otherwise dispose of documents relating to a closed matter within a reasonable time after the 

end of the engagement, may the law firm do so: (1) ten years after the end of an engagement; and 

(2) without taking additional steps, including, for example, giving notice to the former clients? 

 
ANALYSIS 

 
 As noted in ISBA Opinion 12-06 (January 2012), there are minimum time periods that 

certain financial and trust account records regarding a lawyer’s practice must be maintained. 

Specifically, Illinois Rule 1.15(a) requires that complete records of trust account funds and other 

property of clients or third persons be kept by a lawyer and preserved for at least seven years 

after termination of a representation. Subparagraphs (1) to (8) of the Rule 1.15(a) list the specific 

requirements for the “complete records” of trust accounts. 
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 Illinois Supreme Court Rule 769 defines two additional categories of lawyer records that 

must be maintained. Paragraph (1) requires a lawyer to maintain records that identify the name 

and last known address of each client and reflect whether the representation of the client is 

ongoing or concluded. In contrast to Rule 1.15(a) and paragraph (2) of Supreme Court Rule 769, 

paragraph (1) makes no reference to any period of time. It therefore appears that the client 

information described in paragraph (1) should be preserved indefinitely. Paragraph (2) of 

Supreme Court Rule 769 requires that all “financial records” related to a lawyer’s practice be 

maintained for a period of not less than seven years. Financial records are defined to include 

bank statements, time and billing records, checks, check stubs, journals, ledgers, audits, financial 

statements, tax returns, and tax reports.   

 In the present inquiry, the law firm typically advised new clients of the firm’s records 

retention policy, including the intention to dispose of closed files “within a reasonable time after 

the termination of the engagement,” in the initial engagement letter. The firm now wishes to 

consider ten years as a “reasonable” period of time. Apart from the specific rules discussed 

above, there appear to be no other Illinois professional conduct or court rules relevant to a 

minimum or “reasonable” retention period for lawyer file materials no longer needed for a 

client’s representation. Other authorities provide useful guidance on this question.  

 ISBA Opinion 12-06 (January 2012) considered whether an Illinois legal services 
program could routinely dispose of various types of case materials five years after a matter was 
closed. The opinion noted that records reflecting the client information covered by Supreme 
Court Rule 769(1) must be retained indefinitely, and that the financial and trust account records 
described in Supreme Court Rule 769(2) and Illinois Rule 1.15(a) must be kept for seven years. 
With respect to closed case files, except for original deeds, wills, and other documents with 
intrinsic value, ISBA Opinion 12-06 concluded that the program need not retain such files more 
than five years after a matter was closed if those materials were no longer useful to the clients’ 
representation.  

 As early as 1977, the American Bar Association advised that lawyers need not retain 
closed files indefinitely.  ABA Informal Opinion 1384 (March 1977) observes: “A lawyer does 
not have a general duty to preserve all of his files permanently. Mounting and substantial storage 
costs can affect the cost of legal services, and the public interest is not served by unnecessary and 
avoidable additions to the cost of legal services.” 
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 The Restatement Third, The Law Governing Lawyers § 46(1) (2000) provides that a 
lawyer must take “reasonable” steps to safeguard documents in the lawyer's possession relating 
to the representation of a client or former client. Comment b to § 46 notes, however, that “… a 
law firm is not required to preserve client documents indefinitely and may destroy documents 
that are outdated or no longer of consequence.”  

 The experience in other states is also instructive. In July 2016, the Missouri Supreme 
Court amended its Rule of Professional Conduct 4-1.22 to reduce that state’s general mandatory 
file-retention period from ten years to six years for all files where the representation ends on or 
after July 1, 2016. Missouri Rule 4-1.22 lists four exceptions to the general rule: (a) where a 
legal malpractice claim is pending; (b) where a criminal or other governmental investigation is 
pending; (c) where a disciplinary matter is pending; or (d) where other litigation is pending. 

 The Ohio Supreme Court Board of Professional Conduct Client File Retention Guide, 
issued in March 2016, acknowledged that there is no minimum file retention requirement in Ohio 
and observed that the “… decision of how long to maintain a client file always lies within the 
professional judgment of the lawyer….” The Guide also noted that other jurisdictions suggest 
minimum file retention periods that run concurrently with trust account recordkeeping 
requirements (seven years in Ohio), and agreed that the trust account period may be appropriate 
in many cases, except for particular matters that may require longer retention. 

 Tennessee Board of Professional Responsibility Opinion 2015-F-160(a) (March 2016) 
recommended that a lawyer retain former client files for five years after termination of 
representation, noting that the guideline may be altered by client agreement or the type of 
representation and contents of the file. Arizona State Bar Opinion 08-02 (December 2008) 
concluded that a general five-year retention period “… remains a safe default option for the 
lawyer and client in the absence of an agreement otherwise.” The opinion further noted that the 
five-year period was supported by Arizona Rule 1.15(a), which requires a five-year retention 
period for trust account records. Iowa State Bar Opinion 08-02 (March 2008) recommended a 
retention period of no less than six years if the lawyer has a written file retention policy and ten 
years in the absence of such a policy. 

 West Virginia Lawyer Disciplinary Board Opinion 2002-01 (March 2002) noted that 
lawyers do not have a general duty to preserve closed files permanently, and stated: “At some 
point in time, even absent explicit consent to destroy, it is no longer reasonable for a client to 
expect that the lawyer will still maintain the client’s property. At that point in time, the client’s 
consent to destroy the file is implicit.” The opinion concluded that, with certain exceptions, 
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“holding the file for five years with no request for it by the client can be deemed implicit consent 
to destroy the file.” 

 In view of these authorities, the ten-year retention period for closed files proposed by the 
inquiring law firm is clearly reasonable.  In fact, a general “default” retention period of seven 
years for the ordinary closed file materials of an Illinois law firm also appears reasonable. A 
general retention period of seven years after termination of the representation would be 
consistent with two of the Illinois Supreme Court’s three lawyer record-keeping requirements 
(records required by Supreme Court Rule 769(1) should be preserved indefinitely). As noted 
above, several other jurisdictions have chosen their state’s trust account record retention period 
as the appropriate default guideline for retention of ordinary closed files. Retaining closed files at 
least seven years could also prove advantageous in the event of a lawyer liability claim, given 
that the Illinois statute of repose for professional liability claims against lawyers, 735 ILCS 5/13-
214.3(c), is six years. 

 There may be specific situations, like those listed as exceptions to Missouri Rule 4-1.22, 
or types of materials like those listed in ISBA Opinion 12-06 (original deeds, wills, and other 
documents with intrinsic value), where retaining a file, or portions of a file, longer than seven 
years may be necessary or prudent. And as long as the requirements of Illinois Rule 1.15(a) and 
Supreme Court Rule 769 are met, lawyers and adequately informed clients (see the definition of 
“informed consent” in Illinois Rule 1.0(e)) are free to agree on any mutually acceptable retention 
period for closed client files. 

 The inquiring law firm also asks whether, in view of the terms set out in the firm’s 
general engagement letter, it is necessary to give clients or former clients notice that the firm 
intends to destroy the file relating to a particular matter. In this regard, it is useful to note that 
neither Illinois Rule 1.15(a) nor Illinois Supreme Court Rule 769(2), which set the minimum 
retention periods for lawyer trust account and financial records, require any notice to clients after 
the minimum retention periods have ended and a lawyer is then impliedly free to destroy the trust 
account and financial records. It seems reasonable to assume that if the Court believed that notice 
to clients of the potential destruction of these important lawyer records was necessary or 
appropriate, the Court would have written those rules to require notice. 

 This approach is also consistent with Missouri Rule of Professional Conduct 4-1.22, 
which does not require notice to clients or former clients that a file will be destroyed. Like West 
Virginia Lawyer Disciplinary Board Opinion 2002-01, the Missouri rule presumes that if “… the 
client does not request the file within six years after completion or termination of the 
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representation, the file shall be deemed abandoned by the client and may be destroyed.”  

  If appropriate  steps have been taken to return or preserve actual client property or items 
with intrinsic value, sending former clients notice of the proposed disposal of routine closed file 
materials generally should not be required. Attempting to locate and communicate with former 
clients seven to ten years after a matter is closed will always be time-consuming and expensive – 
and in many cases, futile. As the Missouri Supreme Court and the West Virginia Lawyer 
Disciplinary Board concluded, former clients who have left their closed matter files untouched 
for five or six years should be considered to have lost interest. Clearly, as in the case of the 
present inquiry, former clients who have been given notice of the firm’s file retention policy in 
the initial engagement letter need no additional notice before the firm may destroy a closed file.   

 Finally, disposal of any part of a law firm’s closed file must be done in a manner that 
protects the confidentiality of all information relating to the client’s representation, consistent 
with a lawyer’s duty under Illinois Rule 1.6. Comment [18] to Rule 1.6 explains that a lawyer 
must act competently to safeguard information relating to the representation of a client against 
inadvertent or unauthorized disclosure by the lawyer or others participating in the representation 
of the client or who are subject to the lawyer’s supervision. Hence, the law firm must assure that 
its method of disposing of closed files preserves the confidentiality of information relating to the 
representation of its clients or former clients.  

  
_________________________________ 

 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational service 
to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are 
not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often considered by them in 
assessing lawyer conduct.  
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