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Opinion No. 20-04 
May 2020 
 
Subject:  Law Firm Name and Letterhead; Of Counsel Designation 
 
 
Digest:  Lawyers may state or imply that they practice in a partnership only when that is  
  the fact. A law firm's name may not imply a partnership when none exists. A law  
  firm's name must not mislead the public. But for limited exceptions, a law firm's  
  name should not include the name of a non-practicing lawyer. To be of counsel to  
  a firm one must have a continuing and regular relationship with the firm. To  
  practice as a limited liability partnership, the partnership's name must end with  
  one of several designations prescribed by statute. 
 
 
References: Illinois Rule of Professional Conduct 7.1 and 7.5 
 
 Estate of Goldstein, 1293 Ill. App 3d 700, 688 N.E.2d 684 (1st Dist. 1997) 
 
         Rizzo v. Rizzo, 3 Ill.2d 291, 120 N.E.2d 546 (1954) 
 
         ISBA Advisory Opinion Nos. 776, 817, 840, 865, 03-02, 16-04 
        
         805 ILCS 206/1002 
 
         ABA Formal Opinion 90-357 (1990) 
 
         The Nuts and Bolts of a Law Firm Letterhead, Thomas K. Byerly, Michigan Bar  
  Journal, November 1997 
 
         From Office Sharing to Letterhead: The Ethics of Holding Yourself Out to the  
  Public, Deane Beth Brown, 89 Illinois Bar Journal 369, July 2001 
 

FACTS 
 
              Jane and John Smith are spouses, and both are lawyers licensed to practice in Illinois. 
The Smiths are the only two partners in Smith & Smith, LLP., an Illinois Limited Liability 
Partnership conducting its business in Illinois. 
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              The Smiths have actively practiced law as partners in the LLP. However, John has 
recently ceased practicing in order to pursue a career as a college admissions counselor at a local 
high school. John continues to maintain his Illinois law license and recognizes the possibility that 
he may return to practicing law with the firm at some time in the future. 
 
             On the firm's letterhead stationery, the firm's name continues to be shown as "Smith & 
Smith, Attorneys at Law." Additionally, the margin of the letterhead lists the firm's attorneys to 
be: 
 
                    Jane Smith, Partner 
 
                    John Smith, Partner 
 
                    Ron Doe, Associate 
 

ISSUES RAISED 
                                                                                                                                                             
            The inquiring attorney asks the following questions: 
                                                 
             1. With John Smith currently, and perhaps permanently, pursuing a non-legal career, 
must the firm change its name by deleting the "& Smith" from its name and its letterhead? 
 
             2. Must the firm delete "John Smith/Partner" from the margin of its letterhead? 
 
             3. May the firm keep John Smith's name on the margin of the letterhead if it changes 
John's designation from Partner to Of Counsel?                                             
               
             4. Must the firm add "LLP" to its name on the letterhead? 
 

ANALYSIS 
 
        Two of the Illinois Rules of Professional Conduct, i.e., Rules 7.5 and 7.1, govern how 
lawyers may hold themselves out to the public. First, as relevant, Rule 7.5 provides as follows: 
 
             Rule 7.5. Firm Names and Letterheads 
 
                 (a) A lawyer shall not use a firm name, letterhead or other professional designation  
  that violates Rule 7.1. A trade name may be used by a lawyer in private practice if 
  it does not imply a connection with a government agency or with a public or  
  charitable legal services organization and is not otherwise in violation of Rule 7.1 
                                                                                     * * * * 
                 (d) Lawyers may state or imply that they practice in a partnership or other   
  organization only when that is the fact. 
 
             Rule 7.1. Communications Governing a Lawyer's Services 



G:\LEGAL\Opinions 2020\Opinion 20-04 (Board Final)(May 2020).docx 

 

 
           A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or 
  the lawyer's services. A communication is false or misleading if it contains a  
  material misrepresentation of fact or law or omits a fact necessary to make the  
  statement considered as a whole not materially misleading. 
 
                 Illinois case law provides that a partnership exists when (1) parties join together to 
carry out a venture for their common benefit, (2) each party contributes property or services to 
the venture, and (3) each party has a community of interest in the profits of the venture. Estate of 
Goldstein, 293 Ill.App.3d 700, 688 N.E.2d 684 (1st Dist. 1997).  Moreover, and most 
importantly, the Illinois Supreme Court has recognized the essential test of a partnership to be 
the sharing of profits. Rizzo v. Rizzo, 3 Ill.2d 291, 120N.E.2d 546 (1954).  Additionally, as 
previously recited, Rule 7.5(d) provides that lawyers may state or imply that they practice in a 
partnership or other organization only when that is the fact. 
 
              Although Jane and John were clearly members of a partnership so long as each actively 
practiced law in the firm, such ceased to be the case when John left the firm and discontinued the 
practice of law. At such point in time John presumably (although not stated in the inquiry) 
discontinued his entitlement to share in the firm's profits, discontinued contributing property or 
services to the firm, and ceased carrying out a venture for their common benefit. Thus, despite 
the fact that John remains licensed to practice as an attorney and recognizes that he may at some 
time in the future choose to return to the firm, his present discontinuance of his relationship with 
the firm undermines his status as a partner of the firm and, pursuant to Rule 7.5 (d), precludes 
John and Jane from holding themselves out as a partnership. To view it otherwise would imply 
the existence of a partnership where none exists and serve to mislead the public contrary to the 
dictates of Rules 7.1 and 7.5. 
 
            It should be noted, however, that whether or not John and Jane may fairly be considered 
as remaining partners is not necessarily determinative of the right of the firm to continue to hold 
itself out as "Smith & Smith, Attorneys at Law." Rather, the names of partners no longer with a 
firm may nonetheless remain in its name under certain limited circumstances which would not 
serve to mislead the public. To this effect, and as is referenced in Comment 1 to Rule 7.5, a firm 
may be designated by the names of deceased members where there has been a continuing 
succession in the firm's identity. It is similarly recognized, and is confirmed in ISBA Opinion 
No. 03-02, that a law firm may continue the name of a retired partner provided that the firm takes 
reasonable steps to accurately reflect the retired partner's status. See also ISBA Opinion No. 865 
to the effect that if an attorney withdraws from a partnership to retire from the practice of law (as 
opposed to practicing elsewhere) the firm can continue to use the attorney's name provided that 
the firm is a bona fide successor of the firm of which the retired partner was a member, using the 
name is authorized by law or contract and, most importantly, the public is not misled. Thus, the 
firm may in such circumstances continue using the name of a retired lawyer but, so as to not 
mislead the public, should show that the partner is retired such as by indicating on the firm's 
stationery the years during which the retired partner practiced or reflecting his status as a retired 
partner. 
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             The inquirer also asks whether John's name may remain on the letterhead if his status is 
changed from "Partner" to "Of Counsel." As discussed in our Opinion No. 16-04, "Of Counsel" 
is a professional designation used by a lawyer to denote a continuing relationship with a lawyer 
or law firm other than as a partner or associate. The "Of Counsel" relationship has as its core 
characteristic a close, regular and permanent relationship that is more than a mere forwarder of 
legal business, more than an occasional consultant relationship, and more than a relationship for 
the purposes of one case. See also ISBA Opinion Nos. 776, 817, and 840; ABA Formal Opinion 
90-357 (1990). 
 
       While it is not uncommon for a retired or semi-retired attorney to be held out as "Of 
Counsel," to do so the attorney must still maintain the continuing and regular relationship with 
the firm as is the keynote to the attorney's being deemed "Of Counsel" to the firm. To hold 
someone out as "Of Counsel" when no such continuing relationship exists would be misleading 
to the public. Such appears to be what is happening in the present instance. On the facts provided 
to us, John has undertaken a career change and a discontinuance of the practice of law. The 
inquiry does not enumerate any continuing or on-going relationship with the firm as would 
satisfy the requirements for holding John out as "Of Counsel" to the firm. This is not to say that 
John's relationship could not be restructured so as to allow him both to pursue his career as a 
guidance counselor while still maintaining an on-going relationship with the firm so as to satisfy 
the traditional role of being "Of Counsel." However, this does not appear to be what is 
contemplated at the present time. Accordingly, to now hold John out as "Of Counsel" to the firm 
would be misleading to the public and thus impermissible. 
 
        Finally, in response to a further question raised by the inquirer, if the firm can continue as a 
partnership (which as above discussed is questionable), and more specifically as a limited 
liability partnership, its name must end with one of the following LLP designations; 
i.e.,"Registered Limited Liability Partnership," "Limited Liability Partnership," R.L.L.P.," 
"L.L.P.," "RLLP," or "LLP." 805 ILCS 206/1002 To do otherwise would serve to mislead the 
public. See The Nuts and Bolts of a Lawfirm Letterhead, Thomas K. Byerly, Michigan Bar 
Journal, November, 1997. 
 
         For a good discussion of some of the issues raised here, as well as others, see "From Office 
Sharing to Letterhead: The Ethics of Holding Yourself Out to the Public," Deane Beth Brown, 89 
Illinois Bar Journal 369, July 2001  
 

CONCLUSION 
 

          In summary, in addition to the other limitations discussed herein, a law firm's name may 
not mislead the public or imply the existence of a partnership when none exists. 
 
_______________________________ 
 
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational service 
to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are 
not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often considered by them in 
assessing lawyer conduct.  
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