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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service to 
members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied upon 
as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 2010 
Illinois Rule of Professional Conduct 7.5(a) with its Comment [1].  See also ISBA Ethics 
Advisory Opinion 84-10.  This opinion was affirmed based on its general consistency with the 
2010 Rules, although the specific standards referenced in it may be different from the 2010 
Rules.  Readers are encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, 
as well as any applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion Number 709   Topic: Use of name of deceased 
November 24, 1980    lawyer in firm name. 
 
Digest:  It is professionally proper for a law firm's name to contain the name of a deceased 

member of the firm. 
 
Ref:  Rule 2-102; 
  EC 2-11; 
  DR 2-102 (B); and 
  ISBA Opinions 427 and 556 
 
 QUESTION 
 
Law firm A & B contains the name of A, who died in 1972.  B joined A's firm in 1965 and the 
name of the firm was changed to A & B. 
 
C joined the firm in 1975 and became a partner in 1978.  The firm would now like to change its 
name to A, B & C.  The firm desires to retain A's name in the firm name. 
 
The firm inquires whether a change in the name would be misleading or false under the Illinois 
Code of Professional Responsibility. 



  
 

 
 OPINION  
 
The use of the name A, B, and C would be professionally proper under the circumstances. 
 
The ISBA Code of Professional Responsibility long had the following provision in DR 2-102(B): 
 
 "...if otherwise lawful a firm may use as, or continue to include in, its name the name 

or names of one or more deceased or retired members of the firm or of a predecessor 
firm in a continuing line of succession." 

  
This provision was interpreted as allowing the use of a deceased partner's name even by a lawyer 
who did not practice with the deceased partner, as long as there was an historical continuity  
of the firm name.  (See e.g., ISBA Opinions 427 and 556.) 
 
The Illinois Code of Professional Responsibility adopted by the Illinois Supreme Court as of July 1, 
1980, has deleted all references to the use of the name of a deceased member of a firm.  The 
Committee Commentary to Rule 2-102 indicates that this deletion was deliberately intended to 
broaden the use of names under which a firm may practice, and specifically allows the use of a trade 
name: 
 
 "It is difficult to make a principled distinction between permitting a law firm to 

practice under the name of long-departed founding fathers, while at the same time 
prohibiting the use of other names, e.g., 'Law Clinic.'" 

  
The Committee reaffirms the Illinois State Bar Association position opposing the use of 
manufactured trade names.  The Committee disagrees with the Code Committee (Stanley 
Committee) commentary equating such trade names with firm names denoting 
a long historical continuity of practice easily recognized by the public. 
 
We are of the opinion that it is professionally proper to use in a firm name the name of a deceased 
lawyer who was a member of the firm.  EC 2-11 is still a sound guide as to how a deceased lawyer's 
name may be used: 
 
 "For many years some law firms have used a firm name retaining one or more names 

of deceased or retired partners and such practice is not improper if the firm 
 is a bona fide successor of a firm in which the deceased or retired person was a 

member, if the use of the name is authorized by law or by contract, and if the public 
is not misled thereby." 

  
In this situation, the firm is a bona fide successor of a firm in which A was a member and the public 
will not be misled by the continued use of his name.  We assume that the use of the deceased 
lawyer's name was authorized by contract or in some other manner. 
 
The firm should take reasonable steps to show that the deceased person is actually deceased, such as 



  
 

by indicating on the firm stationery the years during which the member practiced with the firm (e.g. 
1943-1972). 
       


