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ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rule of Professional Conduct 4.2.  This opinion was affirmed based on its 
general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards referenced in it 
may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review and consider 
other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or disciplinary 
decisions.  
 
 
Opinion No. 794   Topic: Communication with 
June 28, 1982    Opposing Party 
 
Digest:  A lawyer for a land owner may not without consent of opposing counsel attempt 

to settle an eminent domain proceeding directly with employees of the 
condemning authority where the condemning authority is  represented by counsel. 

 
Ref:  Rule 7-104(a)(1); 
  EC 7-18 
  ISBA Ethics Opinion  675  and 192; 
  ABA Informal Opinions  1348, 1373  and 1377; and Ill. Rev. Stats. ch.   47, §1 et. 

seq.  (1979). 
 
 QUESTION 
 
An eminent domain case was tried and a final judgment order entered.  After argument but 
before an order was entered on a post-trial motion, the lawyer for the landowner communicated 
directly with employees of the condemning authority in an attempt to settle the case. 
 
May the lawyer for a landowner circumvent counsel for the condemning authority in an attempt 
to settle an eminent domain case directly with the condemning authority? 



 
 

 

 
 OPINION 
 
A lawyer for a landowner in an eminent domain proceeding may not communicate directly with 
the employees of the condemning authority in an attempt to settle the case where the 
condemning authority is represented by counsel. 
 
Rule 7-104(a)(1) provides that during the course of his representation of a client a lawyer shall 
not communicate on the subject of the representation with a party he knows to be represented by 
a lawyer in that matter unless he has the prior consent of the lawyer representing the other party 
or is authorized by law to do so.  See EC 7-18. 
 
In ISBA Opinion 675, we held that it was not improper for a lawyer appealing an administrative 
ruling to obtain public records from the public body involved in the proceeding.  As long as the 
lawyer's communication with the public official is for the mere purpose of obtaining public 
records, "and nothing more," the communication is permitted.  That situation is in sharp contrast 
to the facts of this inquiry. 
 
We agree with ABA Informal Opinion 1377 which held that no communication with an 
employee of a municipal corporation with power to commit that body in the particular situation 
may be made by the opposing lawyer unless he has the prior consent of the designated counsel of 
the municipal corporation, or unless he is authorized by law to do so.  In this inquiry, the lawyer 
for the landowner knew that the condemning authority was represented by counsel and he should 
not have communicated directly with its employees. 
 
Our opinion is not affected by the fact that the lawyer for the land owner was attempting to settle 
the case.  In ISBA Opinion 192 we held that it was improper for a lawyer in a litigated matter to 
correspond directly concerning the suit, including possible settlement, with the other party who 
was represented by counsel.  Even sending a copy of the letter to the other party's counsel did not 
eliminate the impropriety.  ABA Informal Opinions 1373 and 1348 likewise concluded that it 
was improper for a lawyer to send a copy of a settlement offer to the other party, even though a 
copy was sent to his counsel, despite the sending lawyer's belief that the settlement offer would 
not be transmitted by opposing counsel to his client. 
 
Finally, we are aware of no provision in the Illinois Eminent Domain Act (Ill. Rev. Stats. ch. 47, 
§1 et seq. (1979)) which would authorize the lawyer for the landowner to communicate a 
settlement offer directly to employees of the condemning authority once litigation has 
commenced and counsel is retained by the condemning authority. 
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