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QUESTION
 

 An attorney inquires whether he may properly charge a contingent fee for 
representing a client in discovering and obtaining unclaimed property. 
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OPINION 
 

A. Case Law Discussion
 
 The present inquiry in reality presents two (2) questions; i.e., (a) the propriety of charging 
on a contingent fee basis to discover and obtain unclaimed property; and (b) the reasonableness 
of the contingent fee as is thereafter sought to be collected by the attorney. 
 
 Several Illinois Supreme Court cases have dealt with similar issues in a disciplinary 
setting.  Such cases have concluded that the charging of a contingent fee for services akin to 
those involved here is not of itself improper if the attorney is unaware at the time of undertaking 
the representation that the locating and obtaining of such property will be simple and involve 
minimal services or risk on his part.  However, the Court has in each such instance then gone on 
to test the reasonableness of the amount of the contingent fee sought to be collected as against 
the time incurred, the difficulty encountered, the risk of non-recovery undertaken by the attorney, 
and the applicability of the other factors listed in Rule 1.5(a) in determining the reasonableness 
of a fee. 
 
 To this effect, Rule 1.5(a) of the Illinois Rules of Professional Conduct has as its 
benchmark that “(a) lawyer shall not make an agreement for, charge, or collect an unreasonable 
fee...”  The list of factors therein set forth to be considered in determining the reasonableness of a 
fee includes, among other things, “whether the fee is fixed or contingent.”  Comment 3 to such 
Rule goes on to elaborate that “[c]ontingent fees, like any other fees, are subject to the 
reasonableness standard of paragraph (a) of this Rule,” and that “[i]n determining whether a 
particular contingent fee is reasonable, or whether it is reasonable to charge any form of 
contingent fee, a lawyer must consider the factors that are relevant under the circumstances.” 
 
 The Illinois Supreme Court discussed such issues in In Re Teichner, 104 Ill. 2d 150, 470 
N.E. 2d 972 (1984).  Such case involved a disciplinary proceeding arising from an attorney’s 
having undertaken to represent a woman on a twenty-five percent (25%) contingent fee basis for  
seeking to recover as beneficiary of a life insurance policy taken out by the man with whom the 
client had cohabited and raised a family for in excess of twenty (20) years.  The client had 
already, at the time of retaining the attorney, submitted a claim with the insurance company.  She 
was concerned, however,  as to her right to recovery both because she and the decedent were 
never married, and because the decedent was still legally married at the time of his death to a 
woman who had indicated that she would make a claim on the policy.  However, the wife 
thereafter failed to make any such claim, and the insurance company paid off on the policy to the 
attorney’s client in a matter of just three weeks, with little being done by the attorney other than 
a couple of phone calls to the insurance company.  The attorney claimed and received a 
contingent fee of approximately $7,000.00 against the $28,000.00 value of the life insurance 
policy. 
  
 The Supreme Court in Teichner first discussed the propriety of the attorney having 
undertaken the insurance policy claim on a contingent fee basis.  The Court expressed its belief 
that the disciplinary hearing panel had been unduly critical of the attorney’s taking the matter on 
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a contingent basis, with the Court stating that at the time of doing so, realistic concerns existed as 
to the right and ability of the client to recover on the policy.  While the client shortly thereafter 
obtained payment on the policy with little effort by the attorney, the Court recognized that the 
attorney was unaware at the time of taking on the representation that such a routine payment 
would so quickly resolve the matter.  The Court concluded that, judging the matter in light of the 
circumstances as they existed when presented to the attorney, the attorney’s belief that the claim 
might prove questionable and time consuming was not unreasonable.  Accordingly, while noting 
that the better course might have been for the attorney to await word from the insurance 
company as to the already submitted claim before taking the case on a contingency basis, the 
Court deemed the taking of the claim on such basis to be appropriate under the circumstances. 
 
 However, the Court’s inquiry did not end there.  Rather, the Court went on to analyze the 
reasonableness of the fee collected under the circumstances as they came to be known 
subsequent to the undertaking of the representation.   In so proceeding, the Court noted that a 
contingency fee contract is always subject to the supervision of the Court as to its 
reasonableness, and that it is the duty of the Court to guard against the collection of an excessive 
fee.  
 
 The Court determined that the services claimed to have been rendered by the attorney 
were minimal and artificial, and took little effort on the attorney’s part.  Accordingly, the Court 
determined that the attorney was not entitled to collect a contingency fee in the amount claimed 
and originally agreed upon with the client.  In so holding, the Court stated that a lawyer of 
ordinary prudence would be left with “a definite and firm conviction” that a $7,000.00 fee in the 
circumstances of the case was not only excessive, but was, as the hearing panel had earlier 
concluded, unconscionable, and warranted discipline. 
 
 Similar considerations were presented in In Re Gerard, 132 Ill. 2d 507, 548 N.E. 2d 1051 
(1989).  Such case involved an eighty-four (84) year old woman who, in the process of having 
her will prepared by the attorney, asked his help in finding certain paper assets which she 
claimed to be missing, and which she believed to have been taken from her when she had 
recently been hospitalized.  The attorney offered her the choice of an hourly or contingent fee, 
and she selected a one-third (1/3) contingency.  At the time, the attorney did not know the nature 
of the assets that were missing, their value, or the circumstances of their disappearance beyond 
what is recited above.  Shortly thereafter, however, upon making inquiry, the attorney learned 
that the supposedly missing assets were Certificates of Deposits issued by seven (7) financial 
institutions, the funds of which were safely accounted for at the issuing banks, and the value of 
which totaled approximately $450,000.00.  Under such circumstances, the attorney had little 
more to do than to register the CD’s in the name of the trust which he had established for the 
client. The attorney claimed and received for his efforts, as per the agreed upon contingent fee, a 
fee in the amount of almost $160,000.00. 
 
 The Supreme Court did not agree with the client’s contention that the attorney had 
committed a fraud in having entered into a contingent fee agreement, stating, as it had in 
Teichner, that such a claim must be viewed in light of what was known by the attorney at the 
time of entering into the fee agreement.  The Court went on, however, to analyze the 
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reasonableness of the amount of the fee as against the work performed by the attorney, and 
concluded that the fee was excessive.  As in Teichner, the Court stated that a lawyer of ordinary 
prudence would have been left with a definite and firm conviction that a $160,000.00 fee was 
excessive for what the Court termed to be essentially administrative/non-legal services, and 
stated that the attorney, upon learning the true facts concerning the status of the CD’s, should 
have reformed the fee agreement with the client to provide for a fee in a reasonable amount.  The 
Court thus found that the circumstances presented warranted discipline of the attorney. 
  
 It should be noted that the Court in Gerard, in discussing the propriety of contingent fees 
generally, questioned the charging of such a fee in a non-adversarial, non-litigation setting.  The 
Court stated that it is common knowledge that contingent fees are to be collected only if an 
attorney successfully champions the legal rights and claims of his client, with the result that the 
client is compensated through a settlement or judgment against those who denied his claims.  
The Court went on to state that the attorney in the case before it could not charge or collect a 
one-third (1/3) contingent fee because he did not “recover” the CD’s by means of a settlement or 
judgment.  The Court cited approvingly to an Appellate Court decision (See Robert S. Pinzur, 
Ltd. v. The Hartford, 158 Ill. App. 3d 871, 511 N.E. 2d 1281 (2nd Dist. 1987)), to the effect that 
the term “recovered” requires that an attorney’s recovery of property or money for a client 
resulted from an action taken by the attorney, and that otherwise the attorney receives an unjust 
windfall.  
 
 Finally, in 1991, the Supreme Court decided the case of In re Doyle, 144 Ill. 2d 451, 581 
N.E. 2d  669 (1991), where the Court went through a similar analysis in determining the 
propriety of an attorney’s collecting a contingent fee of $34,000.00 as against the proceeds of a 
life insurance policy which was recovered. 
 
 In reliance upon Teichner, the Court recognized that, while a contingent fee contract may 
be valid at the time of its formation, the Court still has a duty, after review of the facts, to 
safeguard the public from the collection of an excessive fee.  Thus, the Court recognized that the 
attorney in question had a good-faith belief, at the time of taking on the representation on a 
contingent fee basis, that the client’s claim on the insurance policy would be disputed, and 
therefore that the charging of a contingent fee was appropriate.  The Court went on, however, to 
conduct a reasonableness analysis.  In doing so, it recognized that by the time that such 
contingent fee actually came to fruition, the attorney was aware that no challenge had been 
brought as to the policy, and that the policy had been honored in routine fashion within a mere 
month of the claim on the policy having been submitted.  The Court nonetheless found, however, 
that the contingent fee agreed upon was reasonable because it was to be applied in payment not 
just for the services performed in making the claim on the insurance policy, but also for a 
multitude of other services performed by the attorney, which the Court found to be substantial.  
Having conducted such an analysis, the Court found that, contrary to the circumstances present 
in Teichner and Gerard, a lawyer of ordinary prudence would not have definitely and firmly 
believed that a $34,000.00 fee was excessive, and the Court accordingly found that no discipline 
was warranted. 
 
 It should again be noted that, as had been stated by the Supreme Court in Gerard, the 
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Court in Doyle reiterated that a contingent fee is appropriate and may be collected only if an 
attorney champions the legal rights and claims of the client, with the client being compensated 
through a settlement or judgment against those who denied his claims. 
 
 Other cases subsequently decided by the Illinois Appellate Court in reliance on the 
aforesaid Supreme Court decisions include Guerrant v. Roth, 334 Ill. App. 3d 259, 777 N.E. 2d 
499 (1st Dist. 2002); In re Estate of Sass, 246 Ill. App. 3d 610, 616 N.E. 2d 702 (2d Dist. 1993); 
and Schweihs v. Davis,  Friedman, Zavett, Kane, 344 Ill. App. 3d 493, 800 N.E. 2d 448 (1st Dist. 
2003)). 
 
B. Application of the Law to the Present Inquiry

 
 The present inquiry asks the general question of whether an attorney may represent a 
client on a contingent fee basis in seeking to discover and obtain unclaimed property.  However, 
it sets forth none of the information from which such an inquiry may be answered. The Supreme 
Court Opinions previously discussed recognize that no per se prohibition exists as would in all 
instances preclude the charging of a contingent fee for the type of services here involved (but see 
discussion, infra).  Rather, the propriety of charging such a fee in any given instance is 
dependent on the extent of the attorney’s knowledge at the time of undertaking the representation 
as to the existence, amount and difficulty in locating and obtaining the property, as well as the 
risk being undertaken by the attorney that the representation will result in a non-recovery.  By 
way of example, were the lawyer’s task limited to a simple internet search or the submission of a 
claim form, we would consider undertaking such an engagement on a contingent fee basis 
improper.  Conversely, if the matter required significant effort or sophisticated research, or both, 
with no certainty on the lawyer’s part that any property exists, a contingent fee would likely be 
appropriate.  Accordingly, just as we cannot say that the charging of a contingent fee for locating 
and recovering unclaimed property is per se improper, we cannot state as a general proposition 
that the charging of a contingent fee for the locating and recovery of unclaimed property is 
appropriate in all instances.  We can only direct the inquiring attorney to apply the Supreme 
Court’s decisions against the circumstances of his situation. 
 
  Moreover, the attorney must be aware that even if the charging of a contingent fee would 
otherwise be proper based on the facts known to him at the time of undertaking the 
representation, the reasonableness of such a fee will remain at issue, and subject to the Court’s 
subsequent review.  Accordingly, the possibility exists that an agreed upon contingent fee may 
not be fully recoverable should the services actually performed be such as to, in the words of the 
Supreme Court, result in a definite and firm conviction that the amount of the fee is excessive. 
 
 We feel that some comment is necessary on our part as to the discussion in Gerard, also 
referenced in Doyle, to the effect that any contingency fee is proper only if the attorney 
successfully champions the legal rights and claims of his client, with the result that the client is 
compensated through a settlement or judgment.  Although such was stated by the Court, the fact 
is that neither the Gerard case, nor arguably the Teichner or Doyle cases, involved adversarial or 
litigated claims, yet the Court in each such instance conducted an analysis of the propriety of 
charging a contingent fee and concluded in each such instance that the charging of such a fee 



  

was proper under the circumstances.  Seemingly, such discussion would have been unnecessary 
were a contingent fee to always be  improper in matters not involving adversarial or litigated 
claims subject to resolution by settlement or judgment. 
 
 Moreover, we see no reason why the propriety of charging a contingency fee should be 
restricted to litigated or adversarial matters resulting in a settlement or judgment.  In this regard, 
see our previous Opinion No. 91-13, where we recognized, in accord with the Comments to 
ABA Model Rule 1.8 then existing, that contingency fee agreements may be employed in non-
litigation contexts.  We noted, however, that since such matters generally involve less 
uncertainty than litigation, the reasonableness of the contingent fee may be more closely 
scrutinized by the Courts.  We believe such rationale to be correct, and to be consistent with the 
analyses conducted in the Supreme Court Opinions. 
 
 Additionally, we believe, consistent with the above, that contingent fees have a proper 
place in providing counsel to persons not otherwise able to afford an attorney to locate 
unclaimed property, regardless of the possibly non-adversarial nature of the matter involved.  A 
contingent fee in such circumstances may provide the only means by which a party can obtain 
the services of a lawyer.  Moreover, should lawyers not be allowed to charge a contingent fee to 
perform services of the nature here involved, the only alternative remaining available to the 
client may be to use the services of an asset finding firm, which typically charges on a 
contingency basis for the purported locating of assets which it is already aware of both as to 
location and amount.  Such firms are not, however, as are lawyers, subject to ethical rules which 
would limit the contingency fee charged to an amount that is reasonable, and subject to review 
by the Court.  Accordingly, a client is afforded substantial protections by being able to retain an 
attorney to investigate and recover property on a contingent fee basis, rather than being left to 
other available alternatives. 
 
 Finally, question could be raised as to whether an attorney’s being retained solely to 
locate and recover unclaimed property is so non-legal in nature as to be inappropriate, regardless 
of whether done on a contingency or other fee basis.  For many of the reasons already stated, we 
do not believe such to be the case.  Moreover, as previously alluded to in our discussion of the 
Gerard case, the Supreme Court in such instance referred to the services therein involved, i.e., 
locating a client’s CD’s, as being essentially administrative and non-legal in nature, and 
requiring no legal skills.  The Court nonetheless approved of the attorney’s taking of such matter 
on a contingency basis, criticizing the attorney only for the unreasonableness of the amount 
subsequently sought to be collected based on the services actually performed.  Accordingly, it 
does not appear that the Court viewed services such as the locating of a client’s CD’s as being 
inappropriate for an attorney to perform, regardless of whether they were being done on a 
contingency or other fee basis.  The same would seemingly be true in the present instance. 
 

CONCLUSION 
 
 Whether an attorney may represent a client on a contingent fee basis for seeking to 
discover and obtain unclaimed property depends largely on the extent of the attorney’s 
knowledge at the time of undertaking the representation as to the existence, amount, and 
difficulty in locating and obtaining such property, and the risk of there being a non-recovery.   



  

However, the contingent fee charged, even if otherwise appropriate at the time of the 
representation being undertaken, must be reasonable  
 
 
   
Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational 
service to the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The 
opinions are not binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often 
considered by them in assessing lawyer conduct.  
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