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SUBJECT: Division of Fees; Law Firm Partnership and Employment Agreements; Restrictions 
on Lawyer’s Practice.   

 
DIGEST: Under Rule 1.5(e), a law firm may agree to share fees with a retired partner as part 

of a retirement agreement.  However, Rules 1.5(e) and 5.6 bar the firm from 
requiring that a lawyer or the lawyer’s new firm continue to share fees with the 
retired partner after the lawyer has left the firm.   
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FACTS 
 

 A law firm practices as a professional corporation with 10 shareholders.  The 
shareholders’ compensation is based on several factors, including collections generated by 
clients the shareholder brought to the firm even though other lawyers worked on the matter 
(“origination client”).  The law firm is considering amending the shareholder agreement to 
provide that, upon retirement from the practice of law, a “retired shareholder” will receive from 
the firm 15 percent of the new collections received from the retiring shareholder’s origination 
clients (“retired shareholder payments”).  To be entitled to “retired shareholder payments,” the 
retired shareholder must either (i) become a judge; (ii) become general counsel with a 
corporation or similar entity, or (iii) retire from the practice of law.  There would be no agreement 
with the shareholder’s origination clients for the payment of the retiring shareholder’s payments.   
 

The law firm (“Old Firm”) is also considering adding a provision to the shareholder 
agreement that would require a shareholder who leaves the firm (“departed shareholder”) to 
practice solo or with another firm (“New Firm”) to pay directly or through the New Firm the 



retired shareholder payments for fees generated by the retired shareholder’s origination clients 
at the New Firm.  (For purposes of the discussion, we refer to “shareholders” and “shareholder 
agreement.”  However, the same analysis and conclusions apply equally to partners and 
partnership agreements or other similar law firm structures and agreements.) 
 

QUESTION 
 

May a shareholder agreement require that a departed shareholder or the shareholder’s 
New Firm share with a retired shareholder 15% of the fees generated at the New Firm by the 
retired shareholder’s origination client(s) that left with the departed shareholder?   

 
OPINION 

 
 At the heart of the Inquiry is the issue of fee-sharing with lawyers who are no longer in 
the same firm:  Whether a lawyer who is no longer associated with a former firm may share fees 
with a retired partner of that law firm pursuant to a retirement plan.  Rule 1.5 governs the division 
of fees between lawyers who are not in the same law firm.  That Rule provides, in relevant part, 
as follows: 
 

(e) A division of a fee between lawyers who are not in the same firm may be made 
only if: 

 
(1) the division is in proportion to the services performed by each lawyer, or if 
the primary service performed by one lawyer is the referral of the client to 
another lawyer and each lawyer assumes joint financial responsibility for the 
representation; 
 
(2) the client agrees to the arrangement, including the share each lawyer will 
receive, and the agreement is confirmed in writing; and 
 
(3) the total fee is reasonable. 

 
Notably, the restrictions on sharing fees under Rule 1.5(e) do not “prohibit or regulate … 

payments made pursuant to a separation or retirement agreement.”  Rule 1.5, Comment [8].  
Thus, payments made to a shareholder by the Old Firm pursuant to retirement or separation 
provisions of the shareholder agreement (or partnership or other similar agreement) should not 
be prohibited, even if the payments were based on a division of fees, as proposed here.  Cf. Mass. 
Bar Ethics Op. 2014-4 (purchase price of practice of retiring lawyer may include fees earned in 
the future from representation of retiring lawyer’s current and former clients, but not new clients 
referred by the lawyer.)  Although the proposed “retirement” provision applies to lawyers who 
may not actually be retiring from the practice of law (e.g., those who leave to become in-house 
counsel), Comment 8 to Rule 1.5 makes clear that Rule 1.5 does not apply to payments made 
pursuant either to retirement provisions and, more broadly, to separation provisions. 

 



However, the fee-sharing obligation of the Old Firm may not be imposed on a departed 
lawyer (or New Firm) for fees generated at the New Firm after the departed shareholder has left 
the Old Firm (setting aside fees that may be owed to the Old Firm for work performed by the 
lawyer at that law firm or quantum meruit claims).  

  
First, the New Firm itself could not share fees with the retired partner under the exception 

to Rule 1.5(e).  Any “sharing” of fees would not be made pursuant to a “retirement agreement” 
between the New Firm and the retired shareholder.  That agreement would be between the Old 
Firm and the retired partner.  Accordingly, fees could be shared only if all the conditions of Rule 
1.5(e) were met.  They are not.  Under the proposed shareholder agreement, to be entitled to 
any retirement payment, the retired shareholder must no longer be providing any legal services 
to clients (other than as in-house counsel).  Thus, a retired shareholder cannot meet the very first 
requirement of Rule 1.5(e)—that the division of fees be in proportion to legal services performed 
because, as a condition of the retirement payment, the retired shareholder could not provide 
any legal services to the client under the shareholder agreement.  The second principal 
condition—the client’s agreement—is also not met because, as noted in the facts summarized 
above, there will be no agreement with the origination clients.  (Under Rule 1.5(e), fees may also 
be shared with the agreement of the client where the lawyer’s primary service is the referral of 
the client.  That does not apply here because the retired shareholder is not the referral source 
and, again, there will be no client agreement.)   

 
Second, although the departed shareholder would be a party to the shareholder 

agreement that contains the retirement payment obligation, a requirement that the departed 
shareholder continue to share fees generated by clients after departure would appear to run 
afoul of Rule 5.6.  That Rule provides, in relevant part as follows: 

 
A lawyer shall not participate in offering or making: 
 

(a) a partnership, shareholders, operating, employment, or other 
similar type of agreement that restricts the right of a lawyer to practice after 
termination of the relationship, except an agreement concerning benefits upon 
retirement; . . . .1  

 
Rule 5.6 “is designed both to afford clients greater freedom in choosing counsel and to protect 
lawyers from onerous conditions that would unduly limit their mobility.”  Dowd & Dowd v. 
Gleason, 181 Ill. 2d 460, 481 (1998).  See also Rule 5.6, Comment [1] (an agreement that “restricts 
the right to practice law after leaving a firm not only limits their professional autonomy but also 
the freedom of clients to choose a lawyer.”) 

 
1  The exception to Rule 5.6(a) – “an agreement concerning benefits upon retirement” – 
does not apply here.  That exception permits a firm to restrict the retired lawyer’s practice of law 
in exchange for receiving benefits upon retirement.  See ABA Formal Op. 06-444.  It does not 
permit restrictions on other lawyers’ practice. 
 



 
The reach of Rule 5.6 is not limited to agreements that expressly restrict lawyer’s practices 

but also includes “agreements that … create financial disincentives to taking these actions.”  DC 
Bar Ethics Op. 325 (concluding that merger agreement that created financial disincentives for 
lawyers to leave firm violated Rule 5.6(a)).  But not all financial disincentives constitute an 
improper restriction under Illinois law in the absence of an explicit restriction on competition.  
Rather, the courts take into consideration the “strong[]” public policy interest in Illinois in favor 
of the freedom to contract in determining whether a contractual provision “unduly limit[s]” a 
lawyer’s “mobility or hamper his clients from choosing counsel.”  Hoffman v. Levstik, 369 Ill. App. 
3d 144 (1st Dist. 2006) (holding that forfeiture of paid in capital did not violate Rule 5.6 where 
lawyer testified that no client had issue moving to new firm and contract provision did not 
interfere with clients’ free choice of counsel). 

 
The proposed provision here appears to violate Rule 5.6.  Although the proposed 

provision does not expressly restrict the ability of a departing lawyer to compete with the Old 
Firm, the requirement of perpetual fee sharing would clearly inhibit the ability of a lawyer to 
leave the Old Firm and practice elsewhere.  As the DC Bar concluded, agreements that require a 
departing lawyer to continue to share with the former firm fees received from a client of the 
former firm after departure “impose a barrier” that effectively interferes with the clients’ choice 
of attorney because “[t]he departing attorney would find work for clients of the former firm 
economically less attractive than work at similar rates received from other clients, and might be 
deterred from accepting employment from such clients.”  DC Bar Ethics Op. 65 (addressing 
predecessor rule).   
 

The same is true of the proposed shareholder provision here.  Even if permitted (and it is 
not for reasons discussed above), prospective firms may not (and likely would not) be willing to 
agree to share fees with the retired shareholder of the Old Firm (or at least not without reducing 
the departed lawyer’s financial arrangements accordingly), both restricting options available to 
the lawyer who wishes to leave the Old Firm and imposingthe financial burden of the fee sharing 
obligation entirely on that lawyer.  The departing lawyer (or New Firm) could offset the financial 
burden “only by charging excessively high rates in order to compensate for the payments which 
would be due under the terms of the employment contract,” creating a disincentive for the 
origination clients to choose the departing lawyer.  DC Bar Op. 65.  The effect would be to 
financially and substantially penalize the departing lawyer and diminish the ability of the lawyer 
to leave the Old Firm, limiting both the lawyer’s “professional autonomy [and] the freedom of 
clients to choose a lawyer,” in violation of Rule 5.6.  Rule 5.6 Comment [1].   

 
CONCLUSION 

 
 A shareholder agreement (or partnership or similar agreement) may not include 
retirement benefits that would require lawyers who later choose to leave the firm (or their new 
firms) to continue to share fees with retired partners of the Old Firm. Such a requirement would 
violate both Rule 1.5(e) and Rule 5.6(a).  
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the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are not 
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assessing lawyer conduct.  
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