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SUBJECT:  Law Firm Name and Letterhead; Of Counsel Designation     
 
DIGEST:  A law firm may use the terms “senior counsel,” “special counsel,” or “counsel,” as 

well as “of counsel,” to designate lawyers with whom a firm has a close, regular, 
and personal relationship. Where a lawyer is “senior counsel,” “special counsel,” 
“counsel,” or “of counsel” to more than one law firm, those law firms will 
generally be considered as a single firm for purposes of attribution of conflicts of 
interest and disqualification. 
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QUESTION 
 
 The inquiring lawyer asks whether, when a law firm partner or shareholder moves from 
partner to “of counsel” status within the firm, may the description or title “senior counsel” be 
used instead of “of counsel” for that lawyer.   
 

OPINION 
 



 

 

 Rule 7.5(a) of the Illinois Rules of Professional Conduct provides that a lawyer shall not 
use a firm name, letterhead, or other professional designation that violates Rule 7.1. Illinois 
Rule 7.1, in turn, provides that a lawyer may not make a false or misleading communication 
about the lawyer or the lawyer’s services.  
 
 American Bar Association Formal Opinion 90-357 (May 1990), interpreting and applying 
ABA Model Rules substantially similar to Illinois Rules 7.1 and 7.5, notes that although the term 
“of counsel” appears to be the most frequently used among the various titles including the 
word “counsel” to indicate a relationship between a lawyer and a law firm, it was not the only 
typical use of the term “counsel.” Other such common and permitted uses noted in the ABA 
opinion included the single word “counsel” as well as the terms “special counsel” and “senior 
counsel.” ABA Formal Opinion 90-357 also concludes that the use of such terms should be 
limited to those lawyers with whom a firm has a close, regular, and personal relationship. The 
opinion offered four examples of relationships appropriate for an “of counsel” designation: (1) a 
part-time practitioner who practices in association with a firm, but on a basis different from that 
of the mainstream lawyers in the firm; (2) an inactive retired partner who may be available for 
consultation; (3) a probationary partner, often a lateral hire who joined the with the expectation 
of future partnership; and (4) a permanent firm lawyer with a status other than a partner or 
associate. The proposed relationship described by the inquiring lawyer appears to fit within the 
types of relationships described and approved in ABA Formal Opinion 90-357. See also 
Restatement Third, The Law Governing Lawyers § 9, cmt. f (2000) (by customary usage, the term 
“of counsel” suggests that the lawyer is associated with the firm on a substantial, although part-
time basis).   
 
 Prior ISBA opinions are consistent with ABA Formal Opinion 90-357 and the Restatement 
comment. ISBA Opinion No. 22-04 (October 2022) concluded that an “of counsel” designation 
denotes a continuing and regular relationship between a lawyer and a law firm other than as a 
partner or associate. ISBA Opinion No. 20-04 (May 2020) held that an “of counsel” relationship 
between a lawyer and a law firm must be continuing and regular. ISBA Opinion No. 16-04 
(October 2016) also concluded that a lawyer may be “of counsel” to a law firm if the 
relationship with the firm is close and continuing.  
 
 In summary, the consensus of the relevant ABA and ISBA opinions, as well as the 
Restatement of The Law Governing Lawyers, is that: (1) a lawyer with a close, regular, and 
continuing relationship with a law firm may be designated as “of counsel” to the firm; and (2) 
the terms “of counsel,” “senior counsel,” “special counsel,” or simply “counsel” may also 
ordinarily be used to designate such a relationship. Thus, when a law firm partner or 
shareholder moves from partner or shareholder status to “of counsel” or similar status within 
the law firm, the firm may the use description or title “senior counsel,” “special counsel,” or 
“counsel” for that lawyer as long as the lawyer maintains a close, regular, and continuing 
relationship with the firm. Lawyers without such a relationship should not be described or 
identified using those terms. 
 



 

 

 The firm and the prospective “senior counsel” lawyer should also be aware of the 
potential consequences of the proposed relationship. As noted in ISBA Opinion No. 16-04 and 
ABA Formal Opinion 90-357, lawyers who are “of counsel” to a law firm are generally treated 
like partners or associates for conflicts purposes. See also Restatement Third, The Law 
Governing Lawyers § 123, cmt. c(ii) (2000). The result is that where a lawyer is “of counsel,” 
“counsel,” “special counsel,” or “senior counsel” to more than one law firm, those firms are 
generally considered as a single firm for purposes of attribution of conflicts of interest and 
disqualification. See Annotated Model Rules of Professional Conduct (10th ed. 2023) at 226. 
 

CONCLUSION 
 
 An Illinois law firm may use the terms “senior counsel,” “special counsel,” or “counsel,” 
as well as “of counsel” to designate lawyers with whom the firm has a close, regular, and 
personal relationship. Where a lawyer or lawyers may have such relationships with more than 
one law firm, those law firms will generally be considered as a single firm for purposes of 
attribution of conflicts of interest and disqualification. 
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the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are not 

binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often considered by them in 

assessing lawyer conduct.  
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