
 
 

 

  

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in July 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 7.1 and 7.5(d).  This opinion was affirmed 
based on its general consistency with the 2010 Rules, although the specific standards 
referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are encouraged to review 
and consider other applicable Rules and Comments, as well as any applicable case law or 
disciplinary decisions.  
 
 
Opinion Number 84-10  Topic: Use of name of deceased 
January 2, 1985    lawyer in firm names. 
 
Digest: It is not permissible for a former associate of a deceased lawyer to use the deceased 

lawyer's name in forming a new firm. 
 
Ref:  Rules 2-101, 2-102; EC 2-11; 
  ISBA Opinions 709, 556 and 427 
  ABA Model Rules 7.1, 7.5; ABA Informal Opinion 1174 
 
 FACTS 
Lawyer A was the sole shareholder of A Ltd.  Lawyer W was an associate of A Ltd. from 
November 1979 until A's death in May 1983.  W worked with A's clients on numerous matters 
during his association with A.  W was to become a partner of A in January 1984.  After A's 
death, W purchased the physical assets of A Ltd. and continued to work for many of A's former 
clients.  In August 1983, W formed a firm named "A & W."  The new firm's letterhead shows the 
names of A & W above a line over the names of two associates, with a notation indicating the 
years of A's birth and death. 
 
QUESTION 
W applied for a listing in a legal directory as A & W.  The directory has advised W that it will 



 
 

 

not list the firm as A & W, and W has asked the Committee for a formal opinion that the use of 
the name A & W is proper. 
 
OPINION 
The use of the name A & W would not be professionally proper under the circumstances given. 
 
The Committee believes that the use of A's name in the new firm is misleading, contrary to Rule 
2-101.  The use of A's name in the firm name and the listing of the names of A and W together 
above the line on the firm letterhead imply both that A & W firm existed prior to A's death and 
that A and W were partners prior to A's death, neither of which is true.  The use of A's name as 
indicated is therefore misleading and not permissible.   
 
In Opinion No. 709, the Committee conclude that it was proper under Rule 2-102 to continue to 
use the name of a deceased lawyer who had been a member of the firm in a firm name.  In that 
opinion, the Committee cited EC 2-11 as a sound guide as to how  
the name of a deceased partner may be used: 
 

For many years some law firms have used a firm name retaining one or more 
names of deceased or retired partners and such a practice is not improper if the 
firm is a bona fide successor of the firm in which the deceased or retired person 
was a member, if the use of the name is authorized by law or contract, and if the 
public is not misled thereby. 

 
In Opinion Number 709, the Committee assumed that the use of the deceased lawyer's name was 
authorized by contract or in some other manner and concluded that the firm was a bona fide 
successor of the firm in question and that the public would not be misled by the continued use of 
the name.  The Committee also reaffirmed the Illinois State Bar Association position opposing 
the use of manufactured trade names. 
 
The Committee believes that the name A & W is a "manufactured" trade name under the 
circumstances given.  A and W were never partners when A was alive, and no firm known as A 
& W ever existed while A was alive.  There could be no continued succession of identity because 
there was no A & W firm until after A's death. 
 
The Committee notes that the relevant ABA authorities require the same conclusion.  Informal 
Opinion 1174 states in part that a lawyer may not purport to be the successor of another lawyer 
with whom he was merely associated, but not a partner.  Rule 7.5(d) of the ABA Model Rules of 
Professional Conduct also provides that "lawyers may state or imply that they practice in a 
partnership...only when that is the fact."  Although Rule 7.5(d) is written in the present tense, the 
Committee believes that a lawyer should not state or imply that he formerly practiced in a  
partnership unless that was the fact.  Finally, the comments to Rule 7.5 of the ABA Model Rules 
state: 
 

A firm may be designated by the names of all or some of its members, by the 



 
 

 

names of deceased members where there has been a continuance of succession in 
the firm's identity or by a trade name such as "ABC Legal Clinic."...It may be 
observed that any firm name including the name of a deceased partner is, strictly 
speaking, a trade name.  The use of such names to designate law firms has proven 
a useful means of identification.  However, it is misleading to use the name of a 
lawyer not associated with the firm or a predecessor of the firm. 
 

In this case, A & W were never partners and the A & W firm is not the successor of A Ltd.  To 
imply otherwise would be misleading, contrary to Rules 7.1 and 7.5 of the ABA Model Rules. 
 


