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Topic: Mandatory Report of Attorney Misconduct 
 
Digest: A report is not mandatory under Rule 8.3 unless a lawyer has actual knowledge of a 

violation of Rule 8.4(a)(3) or (a)(4).  If such information is received as hearsay, the lawyer is 
not required to attempt to confirm or disprove the allegation.  If a lawyer obtains actual 
knowledge of misconduct falling within Rule 8.3, however, a report is required even though 
the action agency already has learned of the matter through a different source. 

 
Ref.: 1990 Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 8.3, 8.4(a)(3), and 8.4(a)(4) 
 In re Himmel, 125 Ill. 2d 531 (1988) 
 
FACTS 
Lawyer A represents a client in civil litigation.  His client informed him that the opposing litigant 
"threatened to expose various activities to the Internal Revenue Service of the United States if a 
favorable settlement of the civil case was not accomplished."  Lawyer A made contact with Lawyer 
B, who represents the opposing litigant, "and received similar statements, although  
couched in different terms."  Lawyer A then reported those events to a State prosecutor, 
"insinuat[ing]" that the prosecutor had a duty to report the allegation to the Illinois Attorney 



Registration and Disciplinary Commission (ARDC). 
 
Subsequently, Lawyer A provided the same information to Lawyer C, who is not involved in the 
litigation.  Lawyer C then informed the prosecutor of his conversation with Lawyer A. 
 
The prosecutor now inquires whether he is under an obligation to report the alleged misconduct of 
Lawyer B to the ARDC.  If so, he asks whether his report is excused because Lawyer A already 
informed the commission of the event.  Finally, he inquires whether he has a duty to investigate "in 
order to determine whether or not there is any independent information to support the veracity of the 
complaint." 
 
QUESTIONS 
1. On the facts given, is a report to ARDC required? 
2. Is such a report excused if the report already has been made by the person with first hand 
knowledge of the facts? 
3. Does a lawyer who receives hearsay information of professional misconduct have a duty to 
make an investigation before reporting that misconduct? 
 
OPINION 
1. Rule 8.3(a) of the Illinois Rules of Professional Conduct requires a report if a lawyer has 
"knowledge" of a violation of Rule 8.4(a)(3) or (a)(4).  Knowledge is defined in the "Terminology" 
section of the Rules as "actual knowledge of the fact in question."  On the facts given, the 
prosecutor has only hearsay knowledge, and therefore is under no duty to report the matter. 
 
It also is questionable whether a mandatorily reportable event has occurred.  The reach of Illinois 
Rule 8.3(a) is far more limited than that of its counterpart in the A.B.A. Model Rules.  The latter 
requires disclosure of all Rule violations that raise "a substantial question as to that lawyer's 
honesty, trustworthiness or fitness as a lawyer."  Illinois Rule 8.3(a), however, comes into play only 
if a lawyer's conduct violates Rule 8.4(a)(3) or (a)(4). 
 
Rule 8.4(a)(4) refers to "conduct involving dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation."  That 
language does not seem applicable to this situation.  Threats of the type here alleged are serious 
improprieties.  See Rule 1.2(e).  Such conduct, however, 
does not amount to "dishonesty, fraud, deceit or misrepresentation." 
 
Rule 8.4(a)(3) is applicable only if Lawyer B's comment violates a criminal statute.  Rule 8.4(a)(3) 
requires disclosure of "a criminal act that reflects adversely on the lawyer's honesty, trustworthiness 
or fitness as a lawyer in other respects." (emphasis added)  From the face of the inquiry, it is unclear 
whether Lawyer B's statement was a mere confirmation of the fact of the client's threat, or whether 
it was a reinforcement of that threat.  
 
If the former, it was not improper.  If the latter, it may well have been a criminal act whose 
disclosure is mandated by Rule 8.3. 
 
The possibility that Rule 1.16(a)(1), (a)(2), (b)(1)(B) or (C), or some other Rule may require action 
on the part of Lawyer B is not within the scope of the inquiry.  The question whether the alleged 



threat by Lawyer B's client may amount to a criminal offense is not within the scope of this inquiry. 
 
The prosecutor may properly, at his option, report the events to the ARDC.  If he were to do so, he 
should make it clear that he has only hearsay knowledge of the event, and that his report does not 
imply an official prosecutorial imprimatur. 
 
2.  If disclosure were mandated by Rule 8.3, we do not believe that the Lawyer A's report would 
excuse the prosecutor from performing that obligation. 
 
The respondent in In re Himmel, 125 Ill.2d 519 (1988), was accused of violating former Rule 1-103 
by failing to disclose a criminally dishonest act by another lawyer.  Himmel sought to excuse his 
nondisclosure by showing that his client had reported the matter before he learned of it.  The 
Supreme Court held that he had not stated a defense: 
 
 "Respondent offers no authority for such a defense and our research has disclosed none.  

Common sense would dictate that if a lawyer has a duty under the Code, the actions of a 
client would not relieve the attorney of his own duty."  (125 Ill.2d at 538) 

 
In a proper case, a confirmatory report to the ARDC may serve an important function.  It may alert 
that agency to the existence of evidence corroborating the initial complaint.  It also may minimize 
the possibility that a complaint may be misinterpreted, lost or overlooked. 
 
3.  The prosecutor's status as a lawyer, standing alone, neither obligates nor authorizes him to 
attempt to confirm Lawyer A's information.  Rule 8.3 does not cast the members of the legal 
profession in the role of investigators.  That responsibility rests with the appropriate public agencies. 
 
We do not possess sufficient facts to offer an opinion as to whether the prosecutor's official position 
imposes an independent duty to investigate the matter.  See A.B.A. Standards Relating to the 
Administration of Criminal Justice, The Prosecution Function, Standard 3-3.1(a). 
 
 * * * 


