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Topic: Conflict of interest 
 
Digest: State's Attorney may retain interest in land trust which leases office space to former law 

partners who may be adversaries in criminal cases, provided each attorney properly 
discloses the nature of his interest and the potential conflict and obtains client consent. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rule 1.7(b) 
 ISBA Opinion No. 90-30 
 ABA Model Rules of Professional Conduct, Rule 1.7(b), Comment 6. 
 
FACTS 
Three attorneys have been engaged in the general practice of law in a professional corporation since 
1982.  These attorneys formed a land trust which owns the land and building which houses the law 
practice.  Each attorney has a one third (1/3) beneficial interest in the trust. 
 
One of the three attorneys has just been elected as State's Attorney in the county in which the 
building and law practice are located.  That attorney will leave the professional corporation and 
cease to be associated in the practice of law with the other two attorneys.  It is anticipated that the 
State's Attorney will, from time to time, be in an adversarial relationship with the two attorneys 



remaining in the professional corporation. 
 
QUESTION 
Does the State's Attorney's interest in the land trust represent a conflict of interest when he/she is in 
an adversarial relationship with the attorneys he has formerly associated with?  Moreover, is there 
any kind of disclosure required by either the attorneys remaining in the professional corporation or 
the State's Attorney? 
 
OPINION 
Rule 1.7(b), Rules of Professional Conduct, provides as follows (emphasis added): 
 
 a lawyer shall not represent a client if the representation of that client may be materially 

limited by the lawyer's responsibilities to another client or to a third person, or by the 
lawyer's own interests, unless: 

 (1) the lawyer reasonably believes the representation will not be adversely affected; and 
 (2) the client consents after disclosure. 
 
The potential conflict in the case at hand is not a direct one between the attorneys and their clients, 
but one somewhat more attenuated.  There is little question that Rule 1.7(b) applies in instances of 
more direct conflict (see Opinion No. 90-30, May 15, 1991), and would also apply here.  
 
This Rule, patterned after ABA Model Rule 1.7(b) is based on the ethic that an attorney's "own 
interests should not be permitted to have an adverse effect on representation of a client [and 
that]...[a] lawyer may not allow related business interests to affect representation...."  ABA MRPC, 
Comment 6. 
 
The safest course, therefore, would be to require full disclosure and client consent.  For the 
attorney's remaining in private practice this could be accomplished through the use of a waiver and 
consent form, but compliance by the State's Attorney is less simple.  In order for the State's Attorney 
to fully disclose to his client, whether defined as the county or, more amorphously, "the people," he 
may be required to disclose the nature of his interest in the trust prior to his election (when 
possible), by including such disclosure in the Statement of Economic Interest required under the 
Election Code (10 ILCS 5/7-12(8)). 
 
 * * * 


