
 

ISBA Advisory Opinion on 
Professional Conduct 
 

 
 
ISBA Advisory Opinions on Professional Conduct are prepared as an educational service 
to members of the ISBA.  While the Opinions express the ISBA interpretation of the Illinois 
Rules of Professional Conduct and other relevant materials in response to a specific 
hypothesized fact situation, they do not have the weight of law and should not be relied 
upon as a substitute for individual legal advice. 
 
 
This Opinion was AFFIRMED by the Board of Governors in May 2010.  Please see the 
2010 Illinois Rules of Professional Conduct 1.7, 1.10, 1.11, and 1.13 with its Comment [9].  
This opinion was affirmed based on its general consistency with the 2010 Rules, although 
the specific standards referenced in it may be different from the 2010 Rules.  Readers are 
encouraged to review and consider other applicable Rules and Comments, as well as any 
applicable case law or disciplinary decisions.  
 
 
Opinion No. 95-5 
July 14, 1995    
 
Topic: Conflict of Interest; Direct Adversity; Public Body; Imputed Disqualification. 
 
Digest: It is not necessarily improper for a lawyer whose firm represents a city in defense of a 

variety of civil matters to undertake representation in unrelated matters of clients charged 
with violations of the Human Rights Ordinance of the city before its Human Rights 
Commission if both clients consent after full disclosure. 

 
Any client of any lawyer in a law firm or of the firm itself is a client of every lawyer in the 
firm for the purpose of conflict of interest analysis. 

 
Representation of a public body client in defense of various civil matters is directly adverse 
to the interests of that client in representation of another client before the Human Rights 
Commission, a creature of the city, empowered to enforce the city’s Human Rights 
Ordinance. 

 
Ref.: Illinois Rules of Professional Conduct, Rules 1.7, 1.10(a). 
 ISBA Opinion Nos. 86-4, 90-5, 90-17, 91-22 and 94-21. 
 
FACTS 



The inquirer's firm represents a public body, a city, in defense of a variety of civil matters including 
civil rights and related employment law claims, workers compensation claims and general liability 
claims.  Some of the work is assigned by companies which insure the city with the approval of the 
City Attorney's Office.  The inquirer has received inquiries regarding his ability, as a partner in the 
firm, to represent clients before the city Human Relations Commission, a creature of the city, 
empowered to enforce the Human Rights Ordinance of the city.  By ordinance and custom, when 
complaints are brought before the Human Rights Commission, the City Attorney's Office 
"prosecutes" those complaints as they might violations of other city ordinances before 
administrative bodies or the courts. 
 
QUESTIONS 
1. Is a partner in a law firm potentially prohibited from representing a client whose position 
may be directly adverse to another client of the firm? 
2. Is there a critical distinction for conflict of interest purposes between representing a client 
before a municipal administrative/fact-finding commission of a public body and representing that 
public body itself as a named "party in interest" in other civil matters? 
3. Is it professionally improper for a lawyer whose firm represents a city in defense of a variety 
of civil matters to undertake representation of clients charged with violations of the city’s Human 
Rights Ordinance before the city’s Commission? 
 
OPINION 
Rule 1.10 of the Illinois Rules of Professional Conduct entitled "Imputed Disqualification:  General 
Rule" provides in pertinent part as follows: 
 
 (a) No lawyer associated with a firm shall represent a client when the lawyer knows or 

reasonably should know that another lawyer associated with that firm would be 
prohibited from doing so by Rules 1.7, 1.8(c) or 1.9, except as permitted by Rules 
1.10(b), (c) or (d), or by Rule 1.11 or Rule 1.12. 

 
Rule 1.7 of the Illinois Rules of Professional Conduct states: 
  
 (a) A lawyer shall not represent a client if the representation of that client will be 

directly adverse to another client, unless:   
  1. The lawyer reasonably believes the representation will not adversely affect 

the relationship with the other client; and 
  2. Each client consents after disclosure. 
 (b) A lawyer shall not represent a client if the representation of that client may be 

materially limited by the lawyer's responsibilities to another client or to a third 
person, or by the lawyer’s own interests, unless: 

  1. The lawyer reasonably believes the representation will not be adversely 
affected; and 

  2. The client consents after disclosure. 
 (c) When representation of multiple clients in a single matter is undertaken, the 

disclosure shall include explanation of the implication of the common representation 
and the advantages and risks involved. 

 



The Committee’s recent ISBA Opinion No. 94-21 is virtually dispositive of the issues raised in the 
instant inquiry, with a few exceptions.  That opinion held that it was not per se improper for  a 
lawyer to sue a current client (a public body) in an unrelated matter if both clients consent after full 
disclosure and established an objective, not subjective, standard in determining whether an attorney 
"reasonably believes" his dual representation will not adversely affect his relationships. 
 
Rule 1.10 unequivocally imputes the disqualification of any lawyer associated with the firm to all 
other lawyers in the firm, not just partners, as a general rule, the stated exceptions not relevant here. 
 See ISBA Opinion Nos. 90-17 and 90-5.  Thus, any client of any lawyer within the firm or of the 
firm itself must be treated as a client of the inquiring lawyer for a conflict of interest analysis.  In the 
instant inquiry, the inquiring lawyer must treat the city as his client, even though the lawyer may 
have had no personal or professional contact with or responsibilities for any of the city matters 
handled by the firm. 
 
Rule 1.7(a) applies where there is direct adversity and requires that each client consent after full 
disclosure; Rule 1.7(b) applies where there may be a material limitation in representation of a client 
and that client must consent after full disclosure.  See ISBA Opinion No. 91-22. 
 
Thus, the first step in this conflict of interest analysis is to determine whether there is direct 
adversity with a current client of the firm or whether there is a material limitation by the lawyer's 
responsibilities to another client, a third person or the lawyer's own interests.   
 
There is no definition of the phrase "directly adverse" contained in the Rules of Professional 
Conduct or, for that matter, in prior ISBA Opinions.  This Committee has repeatedly had the 
opportunity to review potential conflict of interest factual scenarios involving public officials, such 
as full or part-time city or village prosecutors, municipal attorneys, public defenders, assistant state's 
attorneys or assistant attorneys general, seeking to represent other clients in various civil or criminal 
cases.   
 
In ISBA Opinion No. 91-1, the inquiry involved a "quasi-official" position not previously addressed 
involving part-time, contract basis employment by the State's Attorneys Appellate Prosecutor's 
Office to write appellate briefs.  The inquirer did criminal defense work in another county.  As 
noted in that opinion, where ongoing attorney-client obligations arise from public office an attorney 
is generally prohibited from accepting cases against that public body client.  The exceptions to that 
general rule have been found where the scope of the representation of the public is limited or 
unrelated by subject matter, geography or some other basis.  Given such an exception, the apparent 
conflict is then cured, mitigated or eliminated by full disclosure and consent.   
 
This Committee is of the opinion that the Human Rights Commission in the given fact situation is 
an agency of the city empowered to enforce the Human Rights Ordinance of the city and, therefore, 
any suggestion that the city is not a "party" or "client" interested in or affected by the proceedings is 
specious.  Whether a client is a named party, party in interest or real party in interest in a legal 
context is irrelevant.  The issue is whether the interests of that client are directly adverse to the 
proposed representation. 
 
In ISBA Opinion No. 86-4, affirmed in January, 1991, the inquiring attorney's firm included 



partners and associates employed by a county as Special Assistant State's Attorneys whose work 
was limited to juvenile cases involving abuse and neglect proceedings.  The Committee opined that 
lawyers of the firm could act as criminal defense lawyers in the same county where the nature of the 
latter’s work was unrelated (non-juvenile criminal cases), contingent upon the consent of both 
clients after full disclosure.  While admittedly there was no discussion in the opinion as to whether 
the juvenile abuse and neglect proceedings were before a court, a hearing board, a commission or 
some other tribunal, the fact remains that underlying the decision is direct adversity between the 
interests of the respective clients.   
 
Accordingly, the Committee believes that the proposed representation in the instant inquiry 
represents a Rule 1.7(a) "direct adversity" and finds no merit to any distinction between the interests 
of a public body and one of its commissions, agencies, hearing boards, tribunals or other 
organizational units. 
 
That issue having been resolved, ISBA Opinion No. 94-21 is dispositive.  Utilizing the objective, 
reasonably prudent and competent lawyer standard, the Committee is unable to state that the 
proposed representation in an apparent unrelated matter is necessarily improper or violative of Rule 
1.7(a), assuming that both clients consent after full disclosure.  ISBA Opinion No. 86-4, as affirmed 
in ISBA Opinion No. 94-21, found that a government entity can give its consent after full disclosure 
to dual representation. 
 
In reaching this decision, the Committee has assumed that the stated civil rights and related 
employment law claims handled by the firm are unrelated to the Human Rights Ordinance.  
Inasmuch as we previously held in ISBA Opinion No. 94-21 that there must be full and ongoing 
disclosure to both clients, the attorney must be vigilant and sensitive to any overlapping of issues.    
 
 * * * 


