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FACTS 
 

 The law firm of “Smith Jones & Brown” (“Firm”) has operated as a partnership for several 
decades.  Over the years, the Firm has had multiple partners who have had the last name of 
“Smith” or “Jones,” who have since retired and are now deceased.  The remaining partners of 
the Firm are John and Jane Brown.  They have been partners for several years and have continued 
to operate as a partnership under the existing firm name.  The Firm would like to restructure as 
a PLLC – professional limited liability company – and would like to continue to use the Smith Jones 
& Brown name, operating as Smith Jones & Brown, PLLC.  John Jones Jr. is still living but has cut 
back his practice and continues to work in an “of counsel” capacity for the firm.  Julie Brown 
would like to join the Firm as a member of the PLLC and Jane Brown would like to become “of 
counsel” to the Firm. 
 

QUESTIONS 
 

1) After restructure, is it permissible for the Firm to use the name “Smith Jones & 
Brown PLLC” even though there are no longer any partners in or owners of the 
Firm with the last names of Smith or Jones? 



 

 

 
2) Is it permissible for Julie Brown to become a member of the PLLC, with John and 

Jane Brown? 
 
3) Is it permissible for Julie Brown and John Brown to be the only members of Smith 

Jones & Brown, PLLC and for Jane Brown to be of counsel? 
 
4) Can John Jones Jr. continue to be of counsel? 
 

OPINION 
 

Question 1.  The short answer to Question 1 is “Yes”:  the Firm may continue to use the 
name “Smith Jones & Brown” after its restructure as professional limited liability company (with 
the added designation “PLLC”).  Rules 7.5 and 7.1 of the Illinois Rules of Professional Conduct 
govern the use of law firm names.  Rule 7.5 provides, in relevant part, as follows: 
 

(a) A lawyer shall not use a firm name, letterhead or other professional 
designation that violates Rule 7.1. A trade name may be used by a lawyer in 
private practice if it does not imply a connection with a government agency or 
with a public or charitable legal services organization and is not otherwise in 
violation of Rule 7.1. 
 

* * * * 
(d) Lawyers may state or imply that they practice in a partnership or other 
organization only when that is the fact. 

 
Rule 7.1, in turn, provides as follows: 

 
A lawyer shall not make a false or misleading communication about the lawyer or 
the lawyer’s services. A communication is false or misleading if it contains a 
material misrepresentation of fact or law or omits a fact necessary to make the 
statement considered as a whole not materially misleading. 
 
At first glance, both Rules would appear to prohibit using the names of deceased or 

retired partners in the firm name because they are no longer practicing law.  Comment 1 to Rule 
7.5, however, expressly states that a firm name may contain the names of deceased partners 
“where there has been a continuing succession in the firm’s identity ….”  “[A]ny firm name 
including the names of deceased partners is, strictly speaking, a trade name.”  Id. 

 
A firm name may also include the name of a retired partner provided that:  (1) “the firm 

takes reasonable steps to accurately reflect the retired partner’s status,” (2) the firm is a bona 
fide successor to the firm in which the retired partner was a member, (3) the use of the partner’s 
name is otherwise authorized by contract or law, and (4) the public is not misled.  ISBA Op. No. 
20-04.  See also ISBA Op. No. 03-02; ISBA Op. No. 865.   



 

 

 
Although the Firm plans to restructure as a professional limited liability company, there 

has been “a continuing succession” in the Firm’s identity.  The Firm has been known as “Smith 
Jones & Brown” for several decades.  Thus, provided that “Smith” and “Jones” who were named 
partners in the Firm are now deceased or have retired from the Firm and are no longer practicing 
law, the Firm may use the name “Smith Jones & Brown PLLC” after its restructure.  The Firm 
should indicate on its website that Smith and Jones are either retired or deceased in order to 
avoid misleading the public. 

 
Questions 2 and 3.  The answers to Questions 2 and 3 are also “Yes.”  Provided the Firm 

makes clear on its website or other marketing material that Smith and Jones are retired or 
deceased and that Jane Brown is now “of counsel” to the Firm, Julie and John Brown may be the 
sole members of the Firm.  This assumes that both Julie Brown and John Brown satisfy the 
requirements of practicing law as a professional limited liability company under Illinois Supreme 
Court Rules 721 and 722, which is beyond the scope of this Opinion. 

 
Question 4.  As discussed in several ISBA opinions, an “of counsel” relationship “is a 

professional designation used by a lawyer to denote a continuing relationship with a lawyer or 
law firm other than as a partner or associate.”  ISBA Op. No. 20-04; see also ISBA Op. No. 16-04.  
“The ‘Of Counsel’ relationship has as its core characteristic a close, regular and permanent 
relationship that is more than a mere forwarder of legal business, more than an occasional 
consultant relationship, and more than a relationship for the purposes of one case.”  ISBA Op. 
No. 20-04; see also ISBA Opinion Nos. 776, 817, and 840; ABA Formal Opinion 90-357 (1990).  To 
use the term “of counsel,” the lawyer must also be on “active” status with the Illinois bar.  See, 
e.g., Thinking about “retirement”? Explaining the differences between inactive vs. retired status 
(available at https://www.illinoiscourts.gov/News/1026/Thinking-about-retirement-Explaining-
the-differences-between-inactive-vs-retired-status/news-detail/).  Provided that these 
conditions are met and provided that his status as “of counsel” is appropriately and accurately 
identified for the public (e.g., on the Firm’s letterhead, website, and other similar materials), John 
Jones, Jr. may be “of counsel” to the Firm.  Indeed, a firm may retain the name of a former partner 
who has become “of counsel” to the firm.  Id. 
 

 

-------------------------------------------------- 

 

Professional Conduct Advisory Opinions are provided by the ISBA as an educational service to 

the public and the legal profession and are not intended as legal advice.  The opinions are not 

binding on the courts or disciplinary agencies, but they are often considered by them in 

assessing lawyer conduct.  
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